در قانون اساسی بندهای قانونی متعددی تعریف شده آمد که برخی از آنها قابل تعمیم برای موارد مختلف هستند.در این بین دو مورد از بندهای قانون اساسی را میتوان به نکات قانونی نصب دوربین مدار بسته تعمیم داد.
۱) طبق ماده 22 قانون اساسی «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند». این بند قانونی را میتوان به نوعی به قوانین حقوقی نصب دوربین مدار مرتبط دانست. بر همین اساس، چنانچه استفاده از دوربین مدار بسته موجب تعرض به مال ، جان ، حیثیت و… افراد شود ، جرم بوده و مشمول مجازات قانونی خواهد بود. بر اساس همین اصل قانونی نصب دوربین مدار بسته در مکانهای مختلف بلامانع است مگر آنکه موجب تهدید جان ، مال و آبروی شهروندان شود.
۲) طبق اصل ۲۵ قانون اساسی «بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هر گونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون». بر همین اساس اگر نصب دوربین برای استراق سمع و فاش کردن رازهای خصوصی انجام شود و یا از فیلمهای ضبط شده سو استفاده صورت بگیرد ، جرم است و مشمول مجازات میشود.
همانطور که اشاره شد نصب دوربین مدار بسته در مکانهای مختلف در صورتی که موجب تعرض به امنیت شخصی و اجتماعی مردم نشود مجاز است. حال با توجه به بندهای قانونی که توضیح داده شد، به بررسی قانون نصب دوربین مدار بسته در منزل، محل کار ،ماشین و…. خواهیم پرداخت.

قانون نصب دوربین مدار بسته در ساختمان
بر اساس قانون نصب دوربین در ساختمان، استفاده از دوربین مدار بسته در مشاعات از جمله راه پله، حیاط ، پارکینگ و.. مجاز است. همچنین در صورتیکه در یک ساختمان مسکونی دوربین مدار بسته نصب میکنید باید با نصب اعلان به ساکنین اطلاع دهید که در این مکان دوربین مدار بسته نصب شده است. در رابطه با قانون نصب دوربین در آپارتمان هم باید گفت نصب این دوربینها در مجتمعهای مسکونی باید به اطلاع و تایید کتبی تمامی ساکنین برسد، در غیر اینصورت نصب دوربین در مشاعات جرم است. همچنین؛ مخالفت با نصب دوربین مدار بسته در آپارتمان توسط حتی یک نفر از ساکنین ساختمان، باعث ایجاد منع قانونی برای نصب دوربین میشود و فرد ناراضی میتواند نسبت به شکایت نصب دوربین در مشاعات بدون اطلاع قبلی اقدام کند.
قوانین نصب دوربین جلوی درب واحد
توجه به این نکته ضروری است که طبق قانون نصب دوربین در مشاعات ساختمان، نصب دوربین در بخشهای از ساختمان که به نوعی حریم خصوصی افراد تلقی میشود مانند جلو ورودی واحدها و آسانسور ممنوع است. البته اگر نصب دوربین در جلوی درب واحد شخصی برای حفظ امنیت ضروری باشد با اطلاع به همسایگان و نصب تابلو اعلان میتوان دوربین را در جلوی درب واحد شخصی نصب کرد.
ضوابط نصب دوربین در پارکینگ اختصاصی
نصب دوربین در پارکینگهای اختصاصی و عمومی یکی از اقدامات مهم جهت پیشگیری از سرقت اتومبیلها و تامین امنیت اموال ساکنین است و معمولا در اغلب ساختمانهای مسکونی انجام میشود. با توجه به قانون نصب دوربین در آپارتمان باید گفت نصب دوربین در پارکینگ اختصاصی و همراه با اعلان نصب دوربین بلامانع است. نصب دوربین مدار بسته در پارکینگ اختصاصی مجتمع مسکونی باید تایید و رضایت همه ساکنین انجام شود. برای حداکثر بهره برداری از دوربین مدار بسته در پارکینگ اختصاصی بهتر است آن را با زاویه نود درجه نصب کنید و همچنین دوربینهای جداگانه ای برای داخل و جلوی درب ورودی و خروجی پارکینگ نصب کنید تا در صورت نیاز به تمام فضای پارکینگ نظارت داشته باشید.
نصب دوربین مدار بسته در ماشین
همانطور که برای حفظ امنیت خانه ، مغازه و سایر اموال خود از دوربین مدار بسته استفاده میکنید برای حفظ امنیت خود و شخصی هم میتوانید در داخل دوربین مدار بسته نصب کنید، نصب دوربین مدار بسته در خودرو شخصی علاوه بر کمک به حفظ امنیت خودرو در مقابل اقدامات خرابکارانه میتواند به پیگیری حوادث احتمالی که برای راننده و سرنشینان رخ میدهد کمک کند. در رابطه با قوانین نصب دوربین مدار بسته در خودرو میتوان گفت به استناد تعمیم قوانین نصب دوربین مدار بسته برای مکانهای مختلف نصب دوربین در خودرو شخصی در صورتی که موجب تعرض به حریم خصوصی دیگران نشود مجاز است.
قانون نصب دوربین در اتاق کارمندان
نصب دوربین مدار بسته در ادارات معمولا برای کنترل امنیت و نظارت عمومی بر نیروی کار انجام میشود. دوربین مدار بسته در ادارات نیاید در سرویس بهداشتی ، رختکن و سایر بخشهای که حریم خصوصی افراد به حساب میآید نصب شود. بنا به قانون نصب دوربین مدار بسته در بخشهای مختلف ادارات به شرطی که باعث نقض حریم خصوصی کارمندان و مراجعین شود بلامانع است. همچنین نصب دوربین در اتاق کارمندان باید با آگاهی و رضایت کارمند انجام شود و مدیر به هیچ وجه حق ندارد که به دلایل شخصی دوربین در اتاق یا مشرف به میز کار کارمندان نصب کند. ضمنا باید نصب دوربین مدار بسته در ادارات به کنم تابلوهای اعلان به کارمندان و مراجعین اعلام شود. بدیهی است که نصب دوربین مدار بسته به شکل مخفی و دور چشم افراد جرم است و در صورت شکایت، مشمول مجازات قانونی میشود.
قوانین نصب دوربین مدار بسته در کوچه
کوچه جز معابر عمومی به حساب میآید و طبق آنچه گفته شد، نصب دوربین مدار بسته در اماکن عمومی نظیر مراکز خرید، فروشگاهها ، معتبر و حتی کوچهها که مکانهای عمومی کم رفت و آمد عرب هستند از نظر قانونی منعی ندارد. اما برای نصب دوربین مدار بسته در کوچه رعایت دو سر ط الزامی است، شرط اول اینکه نصب دوربین در کوچه باید به اطلاع ساکنین کوچه برسد. این اطلاع رسانی را میتوان از طریق استفاده از تابلوها انجام داد. و شرط دوم اینکه دوربین نصب شده در کوچه نباید به داخل و محوطه هیچ ساختمانی اشراف داشته باشد. در صورت رعایت کردم این دو شرط مطابق قانون نصب دوربین مدار بسته در اماکن عمومی، میتوان دوربین مدار بسته را در کوچه نصب کرد. نصب دوربین مدار بسته در کوچه بن بست هم با رضایت اهالی بن بست بلامانع است.
برای نصب دوربین مدار بسته در جاهایی که محل رفت و آمد همیشگی افراد دیگر نظیر همسایگان است باید رضایت آنها را جلب کنید. چون در صورت مزاحمت دوربین همسایه، قادر است با تنظیم لایحه مزاحمت همسایه و ارائه آن به مراجع قانونی از نصب کننده دوربین شکایت کند. چون طبق قانون نقض حریم خصوصی آزار و مزاحمت به حساب میآید همسایه ناراضی میتواند با ارائه لایحه مزاحمت همسایه به مراجع قانونی شکایت کند. بنابراین برای نصب دوربین در کوچه یا مشاعات آپارتمان باید رضایت دیگر همسایهها جلب شود. البته اگر بنا به تشخیص شما نصب دوربین در محل مورد نظر برای تامین امنیت ضروری است؛ نصب دوربین بدون رضایت همسایه و با اخذ مجوز دوربین مدار بسته از نیروی انتظامی بلامانع است.
قوانین بازبینی دوربین مدار بسته
در برخی از موارد زمانیکه حادثه یا جرمی اتفاق میافتد برای بازبینی و کسب اطلاعات بیشتر لازم است تا فیلم دوربینهای مدار بسته را بررسی کنید. در اینصورت اگر فیلم متعلق به یک مکان شخصی باشد میتوانید از صاحب دوربین درخواست کنید که فیلم را برای شما نمایش دهد، اگر صاحب دوربین نپذیرفت که برای بازبینی دوربین با شما همکاری کند، در صورت لزوم میتوانید از طریق ثبت تقاضای بازبینی دوربین مدار بسته و ارائه آن به پلیس یا مراجع قضایی، مجوز لازم برای بازبینی دوربین را دریافت کنید. همچنین اگر دوربین نصب شده در یک مکان عمومی و توسط شهرداری، راهنمایی رانندگی و یا سایر نهادها نصب شده باشد میتوانید برای درخواست بازبینی فیلم از مراجع قضایی و یا نیروی انتظامی کمک بگیرید.
استناد به فیلم دوربین مدار بسته در مراجع قضایی
در پاسخ به این سوال که آیا فیلم دوربین مدار بسته در دادگاه سندیت دارد یا خیر ؟ باید گفت طبق ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی، ادله اثبات جرم عبارتند از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند در موارد مقرر قانونی و علم قاضی است. فیلم دوربین مدار بسته هم میتواند به عنوان شاهد در دادگاه برای اثبات وقوع جرم مورد استفاده قرار بگیرد، با این حال معمولا فیلم دوربین مدار بسته به تنهایی برای اثبات جرم مورد استناد نیست و در صورتی که با شهادت شهود یا دیگر ادله همراه باشد میتوانند برای اثبات جرم مورد استفاده قرار بگیرد. برای اینکه فیلم دوربین پذیرفته شود باید موثق ، کامل ، بدون دستکاری و ضبط شده از رویداد واقعی باشد. موثق بودن فیلم توسط کارشناسان مورد بررسی قرار میگیرد.همچنین وضوح و کیفیت فیلم و اعتبار ضبط کننده فیلم نیز روی نظر نهایی قاضی تاثیر گذار هستند. هر چه کیفیت فیلم بیشتر باشد و امکان انکار فیلم ضبط شده در دادگاه توسط مجرم کمتر باشد ، فیلم ضبط شده اعتبار بیشتری دارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که فیلم و فایل صوتی ضبط شده در دادگاه اگر با شواهد و مدارک دیگر همراه باشند میتوانند برای اثبات جرم و کمک به قاضی برای کشف حقیقت قابل استناد باشند.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.